7 stappen om jouw woning te verkopen

G-logo

7 stappen om jouw woning te verkopen

Een woning verkopen doe je in zeven stappen. Een makelaar ondersteunt je tijdens alle stappen.

1. De vraagprijs bepalen
Een goede prijs voor je woning is belangrijk. Niet te laag, maar ook niet te hoog. Daarom komt de makelaar bij jou thuis om de woning te inspecteren. Hij of zij let dan onder andere op de ligging en de technische staat van je woning. Ook wil hij bepaalde financiële zaken als servicekosten, gemeentelijke belastingen of erfpacht van je weten. Belangrijk is de informatie over eventuele gebreken. Je kunt daar – indien je dat niet meldt – door de koper achteraf op worden aangesproken. Tot slot analyseert de makelaar de marktprijzen van vergelijkbare woningen in de omgeving. Op basis van al deze gegevens krijg je een uitstekend advies over een realistische vraagprijs.

Wist je dat…
Jozef, Krista, of Richard al grondig vooronderzoek hebben gedaan voordat ze bij je thuiskomen? Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de buurt, de waarde van vergelijkbare woningen en recentelijk verkochte woningen. Zo wordt een goede indruk gecreëerd van de waarde van jouw woning.

Natuurlijk is niet elke woning hetzelfde daarom inspecteren Jozef, Krista of Richard de woning terwijl ze bij je thuis zijn. Zo wordt er direct kennis gemaakt, kunnen zij een vraagprijs adviseren en een geschikte verkoopstrategie bepalen.   

2. Het publiciteitsplan opstellen
Goede marketing is ook bij woningverkoop belangrijk. Afhankelijk van je wensen en budget stelt je verkoopmakelaar een uitgekiend publiciteitsplan op, waarbij kan worden geadverteerd in diverse media. Ook de inzet van de zogenaamde ‘Nieuwe media’ (sociale netwerken) is voor veel makelaars geen geheim meer.

Je woning wordt ook aangemeld in de database voor woonobjecten. Hierdoor worden automatisch alle makelaars op de hoogte gesteld van jouw aanbod. Je woning wordt ook uitgebreid op Funda.nl geplaatst. Funda is al jarenlang de best bezochte woningsite van Nederland.

Wist je dat…
Groenhout Makelaars twee publiciteitsplannen en de Opstart Mediapakketten heeft. Hierin worden onder andere voor jou gedaan:

  • Er worden foto’s gemaakt van je woning door een professionele vakfotografe.
  • Vooraf aan de fotografie krijg je een briefing gestuurd wat betreft styling in je woning. 
  • Er worden ingekleurde plattegronden gemaakt van jouw woning en tuin waarin de exacte maten worden weergegeven. De plattegronden voldoen aan de  NEN 2580.
  • Er wordt een advertentie geplaatst van jouw woning in de plaatselijke huis-aan-huisblad.
  • Er worden minimaal 360-gradenfoto’s gemaakt van je woning.
  • Er wordt een brochure gemaakt van je woning.
  • Er wordt een filmpje gemaakt van je woning. Zowel een lange als korte versie. 
  • Jouw woning wordt geplaatst op de website van Groenhout Makelaars.
  • Jouw woning wordt geplaatst op de website van Funda.
  • Jouw woning wordt geplaatst op social media. 

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Deze worden uitvoerig besproken tijdens het verkoopgesprek.

3. De woning verkoopgereed maken
Zorg dat je woning er netjes bij staat. Potentiële kopers moeten het gevoel hebben dat het prettig wonen is. Verhelp kleine mankementen zoals bijvoorbeeld een lekkende kraan, een klemmende deur of een raam met een barst. Zorg ook dat de tuin er uitnodigend uitziet.

Wist je dat…
Groenhout Makelaars samen met onze vakfotografe speciaal voor jou een aantal verkooptips op een rij heeft gezet. Deze tips vind je op de website van Groenhout Makelaars en zullen tijdens de fotoshoot verder worden toegelicht.

4. De bezichtiging
Je verkoopmakelaar coördineert en begeleidt de bezichtigingen. In overleg met jou en de kandidaat-kopers stelt je makelaar een tijdstip vast. Zelf hoeft je niet bij een bezichtiging aanwezig te zijn. Het is zelfs beter van niet. Kijkers stellen namelijk vaak meer vragen als je er niet bij bent. Bovendien durven ze meer te zeggen en brengen ze eventuele onduidelijkheden gemakkelijker naar voren.

De bezichtiging biedt je verkoopmakelaar een goede gelegenheid te achterhalen waarom de kandidaat-koper geïnteresseerd is in juist jouw woning en waar aanvullende vragen liggen. Deze informatie kan belangrijk zijn voor het bepalen van de strategie in de vervolgfase en uiteraard bij latere onderhandelingen. Jouw verkoopmakelaar brengt na de bezichtiging altijd verslag aan je uit over het resultaat. Kloppen potentiële kopers toch direct bij jou aan, verwijs ze dan altijd naar je verkoopmakelaar. Zo loopt je niet het risico dat er verschillende afspraken worden gemaakt.

Wist je dat…
Groenhout Makelaars altijd na een bezichtiging jou belt. De kijkers worden binnen 1 week gebeld. De kijkers hebben op deze manier de tijd om de woning goed op zich in te laten werken. Ook kunnen kijkers vaak duidelijker aangeven wat zij van de woning vinden. Dit geeft Jozef, Krista en Richard een goed beeld van hoe ze met deze potentiele klanten kunnen onderhandelen.   

5. De onderhandelingen
Voor de onderhandelingen kun je vertrouwen op je verkoopmakelaar. Door zijn ervaring weet hij niet alleen wat jouw huis minimaal moet opbrengen, maar ook hoe je er zoveel mogelijk voor kunt krijgen. Wanneer er meerdere bieders zijn, voorkomt je verkoopmakelaar dat je (kostbare) fouten maakt. Daarom stelt hij samen met jou vooraf vast welke biedingstactiek je het best kunt volgen.

Vaak gaat een bod van een koper gepaard met zogenaamde ontbindende voorwaarden. Op basis hiervan kan de koopovereenkomst worden ontbonden. Bijvoorbeeld als de koper de financiering niet rond kan krijgen, geen huisvestingsvergunning kan krijgen, of als er een negatieve uitkomst van een bouwkundig advies is. Naast deze voorwaarden maak je met de koper ook afspraken over de datum van levering en de zaken die achterblijven in het huis, al dan niet tegen een aanvullende vergoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gordijnen, de vloerbedekking of bepaalde verlichting.

Wist je dat…
Jozef, Krista en Richard het onderhandelen het leukste vinden van hun vak. Door de vele ervaringen, de interesse in mensen en het onderhandelen kunnen Jozef, Krista en Richard voor jouw woning een goede prijs en voorwaarden krijgen.

Zij bespreken met jou de ontbindende voorwaarden van de verkoop. Ook regelt Groenhout Makelaars de afspraken over de datum van levering met zowel jou als de kopers. Dit wordt genoteerd in de koopakte.

6. De ondertekening van de koopakte
Wanneer jij en de koper overeenstemming bereiken over de prijs, wordt de koopovereenkomst opgesteld. Hierin worden de gemaakte afspraken schriftelijk bevestigd. Lees de akte zorgvuldig door en zet pas je handtekening wanneer alles volgens jou juist is weergegeven. Schroom ook niet je verkoopmakelaar nadere uitleg te vragen als er iets niet duidelijk is. Je verkoopmakelaar informeert je uitgebreid over jouw rechten en plichten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Als alle handtekeningen zijn gezet, is de koopovereenkomst gesloten. De koper ontvangt een afschrift van de akte. Vanaf dat moment heeft hij nog drie dagen wettelijke bedenktijd, waarin hij alsnog van de aankoop kan afzien. Eveneens kan het koopcontract nog ontbonden worden op basis van de ontbindende voorwaarden die erin staan.

Wist je dat…
je bij Groenhout Makelaars altijd eerst een gecontroleerde concept koopakte krijgt toegestuurd. Deze kun je thuis rustig doorlezen. Bovendien wordt er met jou een afspraak gemaakt om de koopakte te bespreken samen met Jozef, Krista of Richard. Onze makelaars leggen hierbij ook de nadruk op de belangrijke punten in de koopakte. Wanneer alles akkoord is wordt de koopakte ondertekend en door onze makelaars naar de kopers gebracht.

7. Naar de notaris
De ondertekende koopakte en alle andere relevante stukken gaan samen met een kopie van je rijbewijs of identiteitsbewijs naar de notaris. Zodra de notaris de koopakte heeft ontvangen, stelt hij een datum en een tijdstip vast voor het ondertekenen van de akte van levering. Een aantal dagen voor de levering krijg je van de notaris een concept van de leveringsakte en een nota van afrekening.

Controleer altijd samen met je verkoopmakelaar of de gegevens juist zijn. Houd er rekening mee dat de koper het recht heeft vóór levering jouw woning te inspecteren om te zien of alles in de afgesproken staat wordt achtergelaten. Op de dag van levering ga je met je verkoopmakelaar naar de notaris. Je bent officieel geen eigenaar meer van de woning wanneer je de akte van levering bij de notaris hebt ondertekend en deze is ingeschreven bij het Kadaster.

Op het tijdstip dat daarvoor is vastgesteld in de leveringsakte, betaalt de koper de koopsom en, als dat van toepassing is, de prijs voor de roerende zaken die je achterlaat. De notaris zorgt voor de afrekening van de zakelijke lasten zoals de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten.

Daarnaast regelt hij de aflossing van de eventuele lopende hypotheek op je huis en de betaling van de rekening aan je verkoopmakelaar. Het saldo dat overblijft, maakt de notaris over op je rekening. Je ontvangt dit nadat de akte is ingeschreven in het Kadaster. Dit is meestal één werkdag na de levering.

Wist je dat…
Groenhout Makelaars altijd aanwezig is bij de eindinspectie. Bij de eindinspectie lopen de toekomstige eigenaren nog een keer door de woning om te controleren of alles klaar is voor de overdracht. Hierbij worden ook de meterstanden opgeschreven door Jozef, Krista of Richard.