De Impact van Energielabels op Je Hypotheek | Nieuwe Kansen en Overwegingen

G-logo

De Impact van Energielabels op Je Hypotheek | Nieuwe Kansen en Overwegingen

In een opmerkelijke verschuiving in de vastgoedwereld zal vanaf 2024 het energielabel van je woning niet alleen bepalend zijn voor je energierekening, maar ook voor de hoogte van je hypotheek. De Hypotheeknormen 2024, onlangs gepresenteerd aan de Tweede Kamer, onthult dat huishoudens die investeren in energiezuinige woningen kunnen profiteren van extra hypotheekruimte. Maar wat betekent dit nu precies voor jou als toekomstige huizenkoper?

Hoe werkt het?

Eigenaren van energiezuinige woningen, met een energielabel A of B, hebben aanzienlijk lagere energierekeningen. Dit geeft hen de mogelijkheid om meer geld beschikbaar te stellen voor hun hypotheek. De leencapaciteit voor huizen met een energielabel E, F, of G daalt daarentegen. Deze koppeling tussen het energielabel en de hoogte van de hypotheek is een nieuwe norm die in 2024 wordt geïntroduceerd, vervangend wat voorheen gold voor woningen met een C-label.

Verduurzaming wordt beloond

Naast de extra hypotheekcapaciteit voor energiezuinige woningen, stimuleert deze nieuwe richtlijn ook het verduurzamen van huizen. Huishoudens kunnen extra lenen om energiebesparende maatregelen te nemen. Het bedrag dat je kunt lenen, voorheen beperkt tot €9.000, wordt nu gedifferentieerd op basis van het energielabel. Voor EFG-woningen kan dit bedrag in 2024 zelfs oplopen tot €20.000.

Nieuwe standaard: Energielabel A en B

Triodos Bank neemt de verduurzamingsslag nog serieuzer en verleent alleen nog 100 procent hypotheken aan woningen met een energielabel A of B. Bij een C-label of slechter is de hypotheekbeperkt tot 90 procent. Dit beleid is ontworpen om huizenkopers aan te moedigen direct na aankoop te starten met het verduurzamen van hun nieuwe woning, wat uiteindelijk leidt tot lagere maandelijkse lasten.

energielabels-hypotheek

Energielabels Hypotheek

Invloed op de Woningmarkt

Woningen met lagere energielabels kunnen langer te koop staan en mogelijk in waarde verminderen. Woningverkopers die hun huis met een C-label of slechter willen verkopen, doen er verstandig aan hun woning zelf te verduurzamen om aantrekkelijker te worden voor potentiële kopers.

Toekomstige huizenkopers: Let op het Energielabel

Als je volgend jaar een huis wilt kopen, is het van essentieel belang om scherp te letten op het energielabel. Een betere isolatie kan leiden tot een aanzienlijk hogere lening. Met een energielabel A of B kun je bijvoorbeeld tot €10.000 extra lenen, terwijl een A++++ label zelfs tot €50.000 extra kan opleveren.

Deze nieuwe richtlijnen markeren een verschuiving naar een groenere en duurzamere toekomst op de woningmarkt. Het energielabel wordt niet alleen een indicator van energie-efficiëntie, maar ook een sleutel tot een ruimere financiële horizon voor huizenkopers.

makelaars-in-drenthe

Adviesgesprek inplannen?

Ontdek de financiële voordelen van een energiezuinige woning! Plan vandaag nog een adviesgesprek met Groenhout Makelaars. Maak slimme keuzes voor jouw toekomstige woning en profiteer van extra hypotheekruimte. Neem vrijblijvend contact met ons op voor deskundig advies!