Een taxatie van de huidige woning kan de hypotheeklasten verlagen. Hoe werkt dit en voor wie is het interessant?

G-logo

Een taxatie van de huidige woning kan de hypotheeklasten verlagen. Hoe werkt dit en voor wie is het interessant?

Geldverstrekkers houden rekening met de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Is het grootste gedeelte gefinancierd, dan betaal je een renteopslag of risico-opslag. Starters ontkomen hier niet aan, maar ook mensen die al 15 jaar een hypotheek hebben, kunnen nog steeds risico-opslag betalen. De geldverstrekkers passen de risico-opslagen niet automatisch aan; hiervoor moet je zelf actie ondernemen. Lever je een taxatie of WOZ-beschikking aan bij de bank met het verzoek de risico-opslagen te herzien, dan wordt de verhouding opnieuw vastgesteld.

Je kunt wachten tot het moment dat je middels aflossen een lagere risicoklasse hebt bereikt, maar het kan ook anders. De marktwaarde van woningen is de afgelopen jaren fors toegenomen. Ook al woon je nog maar enkele jaren in je woning, dan kan het zijn dat de verhouding tussen marktwaarde en hypotheek al veel gunstiger is geworden. Het verlagen van de risico-opslag geeft voor de rest van de looptijd een voordeel. Hiermee is een taxatie snel terugverdiend.

Een taxatierapport heeft geen invloed op de WOZ-waarde.

We horen wel eens opdrachtgevers de angst uitspreken dat een hogere taxatiewaarde invloed heeft op de WOZ-waarde. Dit klopt niet; de taxatiewaarde uit het rapport is vertrouwelijk en niet openbaar. De vaststelling van de WOZ-waarde gebeurt door de gemeente.

Ben je benieuwd naar de marktwaarde van je woning?

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. We berekenen vrijblijvend de marktwaarde en als het zinvol is, stellen we een NWWI-gevalideerd taxatierapport op.