Huizenmarkt daalt overal behalve in het prachtige Drenthe

G-logo

Huizenmarkt daalt overal behalve in het prachtige Drenthe

De huizenmarkt lijkt in veel regio’s te dalen, maar in Drenthe is er juist een stijging te zien in het aantal woningverkopen. Uit de eerste NVM-kwartaalcijfers van 2023 blijkt dat er minder overbiedingen zijn en het langer duurt voordat een huis wordt verkocht. Kopers hebben dus meer kans op de Drentse huizenmarkt.

Volgens NVM-makelaars moeten verkopers nog wennen aan het feit dat kopers niet meer ver boven de vraagprijs bieden. Zo ging vorig jaar in het eerste kwartaal nog zo’n 80 procent van de woningen boven de vraagprijs weg, terwijl dit jaar slechts 30 procent van de woningen boven de vraagprijs wegging. Hoewel de vraagprijs nog wel stijgende is, is de tijd van flink overbieden dus wel voorbij.

huizenmarkt drenthe

Bron: NVM

Per gemeente verschilt het aantal huizen dat te koop staat. In de steden zoals Assen en Emmen is men tevreden met het aanbod. Daarnaast blijkt uit de kwartaalcijfers dat de verkoopprijzen in Drenthe minder hard dalen dan de landelijke trend. De gemiddelde prijs lag in het eerste kwartaal van 2023 op 338.000 euro, waarbij alleen in Meppel de verkoopprijs nagenoeg gelijk bleef.

Al met al lijkt de huizenmarkt in Drenthe nog steeds gezond en kunnen kopers profiteren van een groter aanbod en minder overbieden. Verkopers moeten er wel rekening mee houden dat ze niet meer ver boven de vraagprijs kunnen vragen. Een dynamische markt die vraagt om een specialist. 

Wil je een stap maken op de woningmarkt, dan is het ook de vraag of het verstandig is om eerst te verkopen en dan te kopen. Per situatie kan deze afweging anders uitpakken. Wil je verkopen, plan dan eerst een advies gesprek in met een van onze makelaars. Zij praten je bij over de huidige markt en geven inzicht in de waarde en verkoopbaarheid van je eigen woning. Onze NVM-gecertificeerde makelaars staan altijd voor je klaar en begeleiden je gedurende het gehele proces van zowel verkoop als aankoop. 

Neem vandaag nog contact op met een Groenhout Makelaar in jouw regio.