Je huis verduurzamen? Een goede investering voor de verkoop

G-logo

Je huis verduurzamen? Een goede investering voor de verkoop

De duurzaamheid van woningen wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen willen in een duurzaam huis wonen, omdat dit goed is voor het milieu en de portemonnee. Als je je huis wilt verkopen, kan het dus een goed idee zijn om deze te verduurzamen.

Waarom is het belangrijk om je huis te verduurzamen?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je huis te verduurzamen. Ten eerste is het goed voor het milieu. Door je huis te isoleren en energiezuinige apparatuur te installeren, verbruik je minder energie. Dit draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Ten tweede is het goed voor je portemonnee. Door je huis te verduurzamen, bespaar je op je energierekening. Dit kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Ten derde kan het je huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Steeds meer mensen willen een duurzaam huis wonen. Als je huis een goed energielabel heeft, zal je dit meer geld opleveren bij de verkoop.

Welke maatregelen kun je nemen om je huis te verduurzamen?

Er zijn veel verschillende maatregelen die je kunt nemen om je huis te verduurzamen. Enkele veel voorkomende maatregelen zijn:

 • Isolatie: Isolatie is een van de meest effectieve manieren om je huis te verduurzamen. Door je huis te isoleren, voorkom je warmteverlies. Dit kan je energierekening met tientallen procenten verlagen.
 • Zonnepanelen: Zonnepanelen wekken stroom op uit zonlicht. Dit is een duurzame manier om je energiebehoefte te voorzien. Zonnepanelen kunnen je energierekening met honderden euro’s per jaar verlagen.
 • Warmtepomp: Een warmtepomp verwarmt je huis met warmte uit de lucht, de grond of het water. Dit is een duurzamere manier van verwarmen dan een gasgestookte cv-ketel.
  Waterbesparende maatregelen: Waterbesparende maatregelen kunnen je waterverbruik verminderen. Dit is goed voor het milieu en je portemonnee.
je huis verduurzamen

Je huis verduurzamen in Midden-Drenthe

Voordelen van verduurzamen bij verkoop

Als je je huis wilt verkopen, kan het verduurzamen van je huis je een aantal voordelen opleveren. Zo kan het:

 • Je huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers: Steeds meer mensen willen een duurzaam huis wonen. Als je huis een goed energielabel heeft, zal je dit meer geld opleveren bij de verkoop.
 • De verkooptijd verkorten: Kopers zijn vaak bereid om meer te betalen voor een duurzaam huis. Dit kan ertoe leiden dat je huis sneller wordt verkocht.
 • Je een hogere verkoopprijs opleveren: Uit onderzoek blijkt dat een duurzaam huis gemiddeld 10% meer oplevert bij de verkoop.

Hoe bepaal je welke maatregelen geschikt zijn voor jouw huis?

Als je wilt verduurzamen, is het belangrijk om eerst te bepalen welke maatregelen geschikt zijn voor jouw huis. Hiervoor kun je een energieadviseur inschakelen. Een energieadviseur kan je advies geven over de maatregelen die het meest effectief zijn voor jouw huis.

Subsidie voor verduurzamen Midden-Drenthe

De overheid biedt subsidies aan voor verduurzamingsmaatregelen. De hoogte van de subsidie verschilt per maatregel. Hieronder zie je voorbeelden van subsidies die momenteel gelden in Drenthe.

Subsidie tuin verduurzamen Midden-Drenthe

De gemeente Midden-Drenthe heeft subsidie voor het groener maken van je tuin door bijvoorbeeld een boom te planten, het aanleggen van een groen dak, het plaatsen van een regenton en het vervangen van verharding door planten.

Bedrag: De subsidie bedraagt maximaal € 5.000. Bij een collectieve aanvraag kun je 25% extra subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie verschilt per maatregel.

Belangrijkste voorwaarden:

 • Je vraagt de subsidie voor je eigen bestaande woning met tuin aan.
 • Je vraagt de subsidie maximaal 6 maanden na het uitvoeren van de werkzaamheden aan.
 • Je mag de maatregelen zelf of door een hovenier laten uitvoeren.

Energiebespaarlening met rentekorting Drenthe

De provincie Drenthe biedt een rentekorting op de Energiebespaarlening. Dit is een lening die je kunt afsluiten om je huis te verduurzamen. De rentekorting bedraagt 1% voor alle leningen en 0,2% extra voor leningen die ingezet worden voor een NOM- of ZEP-pakket.

Bedrag: De Energiebespaarlening Drenthe is beschikbaar voor leningen tot € 65.000.

Belangrijkste voorwaarden:

 • Je bent eigenaar-bewoner of VvE van een woning in Drenthe.
 • Je gebruikt de lening om energiebesparende maatregelen te nemen in je woning.
 • De maatregelen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Conclusie

Verduurzamen is een goede investering voor je huis, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Als je je huis wilt verkopen, kan het verduurzamen je een aantal voordelen opleveren.

Heb je vragen over het verduurzamen van je huis? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.