Ontdek de kansen op de verkoopmarkt voor recreatiewoningen in Nederland

G-logo

Ontdek de kansen op de verkoopmarkt voor recreatiewoningen in Nederland

Bent u de trotse eigenaar van een recreatiewoning en overweegt u om deze te verkopen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen op de verkoopmarkt voor recreatiewoningen in Nederland. In het recent gepubliceerde NVM-rapport: “De Nederlandse markt voor recreatiewoningen, jaaroverzicht 2022” worden interessante inzichten gegeven. Lees verder en ontdek de potentiële kansen die deze markt biedt voor verkopers.

Daling in aantal verkochte recreatiewoningen

In 2022 werden er ruim 5.600 recreatiewoningen in Nederland verkocht, wat een daling van ruim 7% betekent ten opzichte van 2021. Deze afname kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, maar het is belangrijk om te benadrukken dat de markt nog steeds actief is en er mogelijkheden zijn voor verkopers.

Stijging van de gemiddelde verkoopprijs

Een opvallende trend is de stijging van de gemiddelde verkoopprijs in 2022. Vergeleken met het voorgaande jaar is de gemiddelde verkoopprijs met maar liefst 25% gestegen naar bijna €223.000. Deze prijsstijging wordt deels veroorzaakt door het hogere aandeel duurdere nieuwbouw recreatiewoningen in het aanbod. Dit biedt mogelijk gunstige perspectieven voor verkopers die hun woning voor een goede prijs op de markt willen brengen.

Beschikbaar aanbod en krapte op de markt

Hoewel het beschikbare aanbod van recreatiewoningen bij NVM-makelaars per 1 januari 2023 is verruimd naar circa 1.500 woningen, blijft de markt nog steeds krap met een grote vraag en beperkt aanbod. De gemiddelde vraagprijs is gestegen met 7% ten opzichte van het voorgaande jaar en bedraagt nu €327.000. Het is belangrijk om te benadrukken dat het aanbod in de hogere prijsklassen stijgt, terwijl het aantal woningen onder €100.000 juist afneemt. Dit kan gevolgen hebben voor de marktdynamiek en biedt verkopers mogelijkheden in bepaalde prijssegmenten.

recreatiewoningen

Verkooptijd en overbiedingen

Een positieve ontwikkeling in 2022 is dat recreatiewoningen sneller van de hand gingen. De gemiddelde verkooptijd is met twee maanden verkort naar zes maanden aan het einde van 2022. Tegelijkertijd is het percentage woningen dat boven de vraagprijs werd verkocht afgenomen naar 40% in 2022, ten opzichte van 45% in 2021. Hoewel deze trends wijzen op een mogelijke afkoeling van de markt, bieden ze ook kansen voor verkopers om hun woningen op een competitieve manier te presenteren.

Regio Drenthe

Drenthe blijft een populair gebied voor recreatiewoningen, waarin het aantal transacties in 2022 op peil is gebleven. Met een gemiddelde verkoopprijs van €190.000 en het hoogste aantal recreatiewoningen te koop in 2023, biedt deze regio mogelijkheden voor verkopers. Het is belangrijk om de specifieke kenmerken en aantrekkingskracht van uw recreatiewoning in Drenthe te benadrukken bij het promoten van de verkoop.

Bron: NVM

Conclusie

Ondanks de daling in het aantal verkochte recreatiewoningen in 2022 en de mogelijke afkoeling van de markt, zijn er nog steeds kansen voor verkopers. De forse prijsstijging, regionale verschillen, verminderde overbiedingen en de verkooptijd zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op de verkoop van uw recreatiewoning. Het is raadzaam om goed geïnformeerd te zijn.

Als verkopers van recreatiewoningen is het essentieel om op de hoogte te zijn van recente ontwikkelingen. Bij Groenhout Makelaars begrijpen we dit en zijn we er om jou te begeleiden en te adviseren bij het vinden van potentiële kopers voor jouw ideale recreatiewoning. Of je nu een prachtige woning in de regio Drenthe of ergens anders in Nederland hebt, wij hebben een breed scala aan mogelijkheden die aansluiten bij de wensen van potentiële kopers.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden die de Nederlandse recreatiewoningmarkt biedt. Bij Groenhout Makelaars zijn we er om jou te helpen bij het realiseren van een succesvolle verkoop van jouw recreatiewoning.