Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogt grens naar €435.000 in 2024

G-logo

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogt grens naar €435.000 in 2024

Wat is de nationale hypotheek garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een financiële regeling in Nederland die ontworpen is om huizenkopers te beschermen en hen in staat te stellen een hypotheek af te sluiten met aanzienlijk minder risico. Met NHG hebben consumenten toegang tot gunstigere voorwaarden voor hun hypotheek en profiteren ze vaak van lagere rentetarieven. Jaarlijks wordt de NHG-grens herzien om vast te stellen tot welke waarde van woningen huizenkopers deze garantie kunnen gebruiken.

De NHG biedt niet alleen een financieel vangnet voor huishoudens die te maken krijgen met onvoorziene omstandigheden zoals baanverlies of echtscheiding, maar ook bevordert het duurzame initiatieven in de woningmarkt en draagt het bij aan verbeteringen in de hypotheeksector. NHG speelt een cruciale rol op de Nederlandse hypotheekmarkt door huizenkopers meer financiële zekerheid te bieden en de toegang tot een woning te vergemakkelijken.

NHG-grens vastgesteld voor 2024

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt huizenkopers bescherming en lagere rentevoeten op hun hypotheek. Jaarlijks wordt de NHG-grens vastgesteld, en voor 2024 is deze verhoogd naar €435.000, wat minister Hugo de Jonge in een brief aan de Kamer aankondigde.

NHG fungeert als een financieel vangnet voor huishoudens die hun hypotheeklasten niet kunnen dragen door bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding. De grens voor NHG in 2023 was €405.000, maar deze stijgt vanaf 1 januari 2024 naar €435.000. Voor huizen met energiebesparende voorzieningen kan deze grens zelfs oplopen tot €461.100. Ondanks de verhoging blijft de provisie voor NHG-hypotheken op 0,6% van het hypotheekbedrag.

Nationale hypotheek garantie

Betaalbaarheidsgrens stijgt naar €390.000 in 2024

De regering heeft ambitieuze plannen om 981.000 woningen te bouwen, waarvan tweederde als betaalbaar wordt beschouwd. Tot 2023 was de NHG-grens de maatstaf voor betaalbare woningen. Vanaf 2023 wordt de betaalbaarheidsgrens echter losgekoppeld van de NHG-grens. De grens voor betaalbare woningen in 2024 zal €390.000 bedragen.

Meer dan 40% van de NHG-hypotheken zijn van starters

Meer dan 40% van de Nederlandse koopwoningen met een hypotheek heeft NHG. Vooral starters maken gebruik van deze regeling. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die NHG beheert, kan in sommige gevallen helpen met het terugbetalen van de hypotheek aan de geldverstrekker en biedt ondersteuning via budgetcoaches, jobcoaches of betalingsregelingen.

Zowel in 2023 als in 2024 bedraagt de provisie voor NHG-hypotheken 0,6% van het hypotheekbedrag, om ervoor te zorgen dat NHG toegankelijk blijft voor de beoogde doelgroep. NHG juicht de verhoging van de NHG-grens in 2024 toe.

Hogere grens voor energiebesparende maatregelen

Voor hypotheekaanvragen waarbij energiebesparende maatregelen worden gefinancierd, wordt de grens in 2024 verhoogd naar €461.100. Het kabinet streeft naar de bouw van honderdduizenden betaalbare koopwoningen tot 2030. De grens voor wat als een betaalbare woning wordt beschouwd, zal volgend jaar €390.000 bedragen, vergeleken met €355.000 in 2023.

Groenhout Makelaars

Bij Groenhout Makelaars begrijpen we dat het vinden van de perfecte woning en het begrijpen van de complexe huizenmarkt een uitdaging kan zijn. Daarom staan onze deskundige makelaars klaar om u te begeleiden en uw vragen te beantwoorden. Of u nu wilt weten welk type woning het beste bij uw behoeften past, op zoek bent naar de meest actuele huizenlijstingsinformatie, of gewoon wat advies nodig heeft over het koopproces, onze makelaars hebben de kennis en ervaring om u te helpen.

Neem gerust contact op met een van onze deskundige makelaars en laat ons u bij elke stap van uw vastgoedreis begeleiden. Uw droomwoning is misschien wel dichterbij dan u denkt, en wij zijn hier om u te helpen deze te vinden.