Startersvrijstelling 2024

G-logo

Startersvrijstelling 2024

Goed nieuws voor starters en alleenstaanden op de woningmarkt! De startersvrijstelling wordt in 2024 verhoogd van €440.000 naar €510.000 en vanaf 2024 kunnen alleenstaanden een hogere hypotheek verkrijgen. Dit is een grote stap voorwaarts, die het voor starters mogelijk maakt om een woning te kopen met een hogere waarde. In dit artikel leggen we uit wat de startersvrijstelling is, wat de verhoging betekent voor jou en wat je moet doen om in aanmerking te komen.

Wat is de startersvrijstelling?

De startersvrijstelling is een maatregel van de Rijksoverheid om starters op de woningmarkt te helpen. Met de startersvrijstelling betaal je geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van je eerste huis. Overdrachtsbelasting is een belasting die je betaalt bij de aankoop van een woning. Het tarief bedraagt 2% van de koopsom.

Wat betekent de verhoging voor jou?

De verhoging van de startersvrijstelling betekent dat je als starter meer kunt besteden aan een woning en alsnog kunt profiteren van de vrijstelling. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen van €500.000, dan bespaar je €10.000 aan overdrachtsbelasting.

startersvrijstelling

Wat moet je doen om in aanmerking te komen?

Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 tot 35 jaar oud op het moment van de overdracht.
  • Je bent nog nooit eigenaar geweest van een woning.
  • De woning heeft een WOZ-waarde van maximaal €510.000.
  • De woning wordt door jou als hoofdverblijf gebruikt.

Waarom is de verhoging van de startersvrijstelling belangrijk?

De woningmarkt is in Nederland al jarenlang erg krap. Voor starters is het daardoor extra moeilijk om een woning te kopen. De verhoging van de startersvrijstelling maakt het voor starters mogelijk om een woning te kopen met een hogere waarde. Dit kan een belangrijke stap zijn in de richting van het vinden van een droomhuis.

Hogere hypotheek voor alleenstaanden in 2024

Demissionair minister Hugo de Jonge kondigt verruiming aan. Alleenstaanden met een inkomen boven €28.000 per jaar kunnen straks €16.000 meer lenen. Ook oud-studenten profiteren, met tussentijdse aflossingen die zwaarder wegen en een verlengde aflossingstermijn tot 35 jaar.

Conclusie

De verhoging van de startersvrijstelling is een positieve ontwikkeling voor starters op de woningmarkt. Het maakt het voor starters mogelijk om een woning te kopen met een hogere waarde en zo een stap dichterbij hun droomhuis te komen.

Ben jij starter en overweeg je een huis te kopen?

Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte woning en het beoordelen of je in aanmerking komt voor de startersvrijstelling.